Monday, May 10, 2010

test tube meletop !

hari ini as usual , pergi sekolah .then ade perhimpunan . bla bla bla . hari ni mengantok sangat3.. luar biase punye.. (aku nie memang kaki tidor 3a) but aku still belajar gak . sekarang ni, aku tengah pressure giler punye giler. next week exam yo! DIAGNOSTIK ! aduuhh , aku gerenti memang damn hard punyee.. but aku akan try to do my best . insyaallah ..and ade satu kejadian berlaku mase tengah buat experiment kat science lab..the story begin like this , aku and exa kene buat experiment no.2.. nak test about lead sulphide heated ,then what will happepn to the acidiefied pottasium solution..then , aku dengan exa start ah panaskan test tube yang A-yg ade lead sulphide.. test tube to ade satu tube untuk connect kan yg A nie untuk testube B-acidiefied potassium solution..exa pegang test tube A with penyepit . aku pegang yang B .. heatheatheat..then sepatutnye solution tuh jadi colourless but sebaliknye.. dia jadi perang..tetibe , penyepit yang exa pegang tuh patah.. so solution tuh naek pergi ke test tube A yang tengah panas and ade sulphide..mula mula , aku da jauhkan solution tuh , then diaorg cakap jangan ! nanti tumpah.. ahh , tumpah tuh blakang kire lahh .. then diaorg masokkan balek tub tuh kat dalam solution.. then , solution tuh mengalir.. bile sampai jehh kat test tube A , POOOPPP !test tube sudah pecah.. habis baju aku kene solution tuhh.. warne ungu pulak jadinye..aku tengok cikgu Muhaini macam marah jehh..ala , bende nak jadi kan3? in the future aku akan avoid kan this two thing if ade lagi experiment yang macam nie.. haha.. bikin cuak jehh..cikgu cakap test tube tube tuh pecah disebabkan two things ..

1=sebab test tube A kan high pressure and dia kan panas .then tetibe bende yang sejuk(solution tuh) mengalir , then when this two thing meet , they makes a boom !

2=sebab careless..


okayy ar weehh.. aku penat sangat sangat nie.. nak buat homework dulu.. so daa daa ..

ps: kureng punye exa , fatin and mila.. grr !

No comments:

Post a Comment